Boek Crazy Horse

39.95

Crazy Horse | 240 pagina’s | Kleur | Hardcover | Formaat 210 x 270 mm Dit rijk geïllustreerde en zeer informatieve boek gaat over Boeing B-17GSH 42-30280 Chief Crazy Horse die op 21 februari 1944 op de terugweg van een bombardement op Diepholz in Duitsland in het IJsselmeer neerstortte. Lees over de eerste oorlogsjaren van de Amerikaanse 8e Luchtmacht, de opbouw en het Combined Bomber Offensive ter voorbereiding van de Overlord invasie op 6 juni 1944.

Categorie:

Beschrijving

Crazy Horse | 240 pagina’s | Kleur | Hardcover | Formaat 210 x 270 mm  Dit rijk geïllustreerde en zeer informatieve boek gaat over Boeing B-17GSH 42-30280 Chief Crazy Horse die op 21 februari 1944 op de terugweg van een bombardement op Diepholz in Duitsland in het IJsselmeer neerstortte. De Flying Fortress bleek een radarvliegtuig te zijn, hypermodern voor zijn tijd. Het maakte deel uit van de 812e Bombardment Squadron van de 482e Bombardment Group, de speciale Pathfinder-groep die vanaf de vliegbasis RAF Alconbury in Cambridgeshire opereerde. Lees over de eerste oorlogsjaren van de Amerikaanse 8e Luchtmacht, de opbouw en het Combined Bomber Offensive ter voorbereiding van de Overlord invasie op 6 juni 1944.

Twaalf van de dertien bemanningsleden wisten zich met hun parachutes in veiligheid te brengen, zij kwamen tussen Nunspeet en Ermelo op de Veluwe terecht en werden op vier na allemaal gevangengenomen en naar krijgsgevangenkampen in Duitsland overgebracht. De vier bemanningsleden die wisten te ontkomen werden door de Veluwse pilotenhulp enige tijd in Ermelo ondergedoken gehouden en vervolgens op de trein gezet naar Zuid-Limburg met als doel om hen via België te laten ontsnappen. De onfortuinlijke vlieger van Crazy Horse liet bij de crash helaas het leven. Ralph William Holcombe uit North Carolina was 26 jaar toen hij in het koude water van het IJsselmeer verdronk. Pas op 28 april 1944 werd zijn lichaam door een visser uit Bunschoten in het water aangetroffen. Hij bracht hem met zijn botter aan land. Ralph W. Holcombe staat vermeld op het monument op de algemene begraafplaats van Zeewolde; ‘Opdat wij niet vergeten’ en op het vliegermonument vlakbij de crashplaats nabij De Verbeelding in Zeewolde.